Αποθηλασμός
Ο αποθηλασμός είναι μια απόφαση που εξαρτάται από τις ανάγκες ή τις επιθυμίες του μωρού ή/και της μητέρας.
Αποθηλασμός
Ακόμα και ύστερα από την εισαγωγή των στερεών τροφών μετά τον 6ο μήνα ζωής, το μητρικό γάλα συνεχίζει να αποτελεί τη βασική τροφή του βρέφους και συμπληρώνει τα στερεά γεύματα μέχρι την ηλικία του πρώτου έτους, ενώ πλέον συστήνεται ο θηλασμός μέχρι τα 2 συμπληρωμένα έτη του παιδιού, ή όσο θέλει η μητέρα και το παιδί. Το μητρικό γάλα αποτελεί μία εξαιρετικά θρεπτική τροφή και προσαρμόζεται στις ανάγκες του παιδιού, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού.
Ο αποθηλασμός είναι μια απόφαση που εξαρτάται από τις ανάγκες ή τις επιθυμίες του μωρού ή/και της μητέρας. Προτιμάται ο φυσικός και σταδιακός αποθηλασμός, με αντίστοιχη ευελιξία σε περιπτώσεις έντονης αντίδρασης του παιδιού ή αρρώστιας.
Ο αποθηλασμός γίνεται με μείωση της συχνότητας κατά ένα θηλασμό ανά 2-5 ημέρες. Στη συνέχεια τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των θηλασμών αυξάνονται ή μειώνεται η διάρκειά τους.
Ο γενικός κανόνας στον αποθηλασμό είναι:
Δεν προσφέρω – Δεν στερώ!
Σε περίπτωση απότομου αποθηλασμού, ελλοχεύει ο κίνδυνος της απόφραξης των γαλακτοφόρων πόρων ή και μαστίτιδα. Αν όμως είναι απαραίτητος, τότε για να αποφευχθούν τα παραπάνω προβλήματα, συστήνονται οι αντλήσεις του μαστού με αντλία ή το χέρι, μέχρι το στήθος να σταματήσει να πονάει και να είναι διογκωμένο. Η χρήση φαρμακευτικής αγωγής για διακοπή θηλασμού δε συνιστάται, λόγω των πιθανών παρενεργειών.
Κατά τη διάρκεια του αποθηλασμού, ορισμένες μητέρες βιώνουν μελαγχολία. Είναι σημαντικό η μητέρα να θυμηθεί, ότι ο θηλασμός ήταν ένα πολύτιμο δώρο για το βρέφος της, για όσο και αν διήρκησε. Επίσης, το νέο στάδιο εξέλιξης και ανεξαρτησίας του παιδιού της αποτελεί μία ευκαιρία για μία νέα όμορφη σχέση ανάμεσά τους, η οποία θα συνεχίσει να στηρίζεται στην αγάπη και τη φροντίδα!