Οφέλη Θηλασμού
Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί για τα βρέφη το ιδανικότερο ξεκίνημα για τη ζωή τους.
Τα Οφέλη του
μητρικού θηλασμού
Ο μητρικός θηλασμός, είναι ο φυσικός τρόπος διατροφής των νεογνών, και αποτελεί για τα βρέφη το ιδανικότερο ξεκίνημα για τη ζωή τους. Τα πλεονεκτήματά του επεκτείνονται στην οικογένεια, την κοινωνία και το περιβάλλον. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η επιχειρηματολογία υπέρ του είναι πλεονασμός, καθώς είναι ο φυσικός και ειδικός τρόπος διατροφής για το ανθρώπινο είδος. Παρόλα αυτά, κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε κάποια από τα επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη του.
Πέρα απ’ το ότι ο μητρικός θηλασμός προσφέρει όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα βρέφη, συμβάλλει στην ενδυνάμωση τoυ ανοσοποιητικού τους συστήματος και στην ομαλή σωματική και νευροαναπτυξιακή τους εξέλιξη. Τα οφέλη δεν είναι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα.
Οφέλη για το παιδί
Για το παιδί, μεταξύ άλλων, συμβάλει ουσιαστικά στη μειωμένη εμφάνιση λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της μέσης ωτίτιδας, και των λοιμώξεων του γαστρεντερικού, ενώ στα πρόωρα βρέφη συμβάλλει στην μείωση της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας και του μεταβολικού συνδρόμου. Φαίνεται πως δρα προστατευτικά απέναντι στο σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου, και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικών νοσημάτων, όπως η ατοπική δερματίτιδα, το έκζεμα και το βρογχικό άσθμα, αλλά και νόσων, όπως η κοιλιοκάκη. Επίσης, φαίνεται να συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης οξείας λεμφοβλαστικής αναιμίας και λεμφώματος, ενώ είναι πλέον σαφές ότι βοηθάει στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, καθιστώντας τον ως ένα σημαντικό μέτρο αποφυγής της. Τέλος, υπάρχουν κάποιες μελέτες που συσχετίζουν το θηλασμό με ανάπτυξη υψηλότερου δείκτη νοημοσύνης.
Οφέλη για την μητέρα
Από τον θηλασμό, επωφελείται και η ίδια η μητέρα, με τις θετικές επιδράσεις να ξεκινούν από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά τον τοκετό. Ειδικότερα, υπάρχουν σημαντικά σωματικά οφέλη, όπως η γρήγορη απώλεια βάρους μετά τον τοκετό, η σημαντικού- όχι απόλυτου- βαθμού αντισύλληψη μέσω καθυστέρησης εμμηνορυσίας, η μείωση πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου και των ωοθηκών, του διαβήτη τύπου 1 και 2, και του κινδύνου δυσδιλιπιδαιμίας και καρδιαγγεικακών παθήσεων. Επίσης, σε έρευνες φαίνεται να συσχετίζεται η μικρή διάρκεια ή η απότομη διακοπή του θηλασμού, με επιλόχεια κατάθλιψη.
Κλείνοντας, σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο μητρικός θηλασμός σε καμία περίπτωση δεν είναι ταυτόσημος με την έννοια της «καλής» μητρότητας, θα πρέπει πάντα να ενθαρρύνεται, ποτέ να επιβάλλεται, και να μη γίνεται αντικείμενο αντιπαραθέσεων.